środa, 16 października 2013

Ciasto łaciaty ananasek.

Ciasto łaciaty ananasek.

Składniki:
biszkopt kakaowy:
6 jajek
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
białe łatki:
4 białka
0.5 szklanki cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
łyżeczka octu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
masa: 
4 żółtka 
1 puszka ananasów
pół szklanki cukru
kostka margaryny
budyń na 3/4 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Robimy biszkopt, ubijamy na sztywno białka z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na dużą blaszkę.
Ubijamy 4 białka na sztywno z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ocet. Układamy kupkami na ciemny biszkopt, możemy szprycą cukierniczą zrobić bezy, wtedy będzie wyglądał ładniej wierzch (mi się nie chciało ). Pieczemy ok. 40 min.



Robimy masę, odsączamy sok z ananasów, uzupełniamy wodą, by wody z sokiem było 1.5 szklanki. Szklankę wody z sokiem gotujemy, do pozostałej 0.5 szklanki dodajemy żółtka, cukier, budyń i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Gotujemy budyń. Do zimnego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy na gładko, pod koniec dodajemy do masy pokrojone w kostkę ananasy.
Wystudzony biszkopt kroimy na pół, przekładamy masą i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz