Niestety jest pracochłonny i dlatego robię go tylko na wyjątkowe okazje.
Składniki:
mąka pszenna pół kilograma
cukier puder 5 dag
masło 5 dag
amoniak opakowanie
żółtka 2 sztuki
jedno całe jajko
śmietana 18% do wyrobienia ciasta
masa:
jajka 5 sztuk
cukier 40 dag
cukier waniliowy małe opakowanie
masło 83% 40 dag
dodatki:
kakao 1 łyżka
dżem porzeczkowy słoiczek
dżem morelowy słoiczek
czekolada mleczna
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, dodajemy śmietanę by było elastyczne, tak około 200 g. Podzielić na 12 części.
Bardzo cieniutko rozwałkować każdą część i piec na dużej (30 centymetrowej ) tortownicy, na jasno złoty kolor, w 180 stopniach. Okrawki które nam zostają od formowania ciasta na tortownicy, upiec i pokruszyć.
Robimy masę. Całe jajka oraz cukry ubijamy na parze aż zgęstnieją, trwa to około 20-30 minut.Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy masło i ucieramy na błyszczącą masę.
Krążki ciasta smarujemy dwoma łyżkami masy, dwie warstwy. Potem warstwa dżemu porzeczkowego, na to znów dwie warstwy kremu i dżem morelowy. Następnie dwie warstwy kremu i dżem porzeczkowy i ostatnie dwie warstwy masy.
Możemy zostawić 2 łyżki masy do dekoracji, a resztę wymieszać z kakao. Kakaową masą posmarować brzeg i wierzch tortu. Brzegi posypać upieczonymi i pokruszonymi okrawkami ciasta. Wierzch posypujemy startą czekoladą, dekorujemy zostawioną białą masą lub innymi dekoracjami.
To zdjęcie tortu z podwójnej porcji, w kształcie prostokąta.
Musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń