Składniki:
2 sztuki białej kiełbasy
3 młode buraki ćwikłowe z liśćmi
3-4 młode marchewki
1 ziemniak
po 2 gałązki natki pietruszki, selera, koperku
2 łyżki śmietany
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz do smaku
kwasek cytrynowy 2 szczypty
Białą kiełbasę kroimy w plasterki, smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni(kiełbaska trochę się wytopi i nabierze złotego koloru).
Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, (warzywa dobrze myjemy) buraki kroimy na drobną kostkę, wrzucamy do wody, dodajemy pokrojoną marchewkę i ziemniaka oraz podsmażoną kiełbasę. gotujemy 10 minut, dodajemy posiekane łodygi z buraka i gotujemy następne 10 min. Na koniec dodajemy posiekany koperek, liście buraka, natkę pietruszki i selera dodajemy sól i pieprz do smaku, oraz kwasek cytrynowy, gotujemy chwilkę, zabielamy śmietaną.
Wylewamy na talerze dodając jajko ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz