czwartek, 17 października 2013

Dziudki z kurczaka z żurawiną.

Ulubione danie moich córek, zresztą nazwa nadana przez nie:)))

Składniki:
pierś z kurczaka 0.5 kg
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka carry
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
sos:
4 łyżki majonezu kieleckiego lub innego ostrego
1 łyżeczka musztardy
żurawina suszona 100 g lub dżem z żurawiny
cebulka perłowa
papryka czerwona
ogórki konserwowe

Piersi kurczaka kroimy na kawałeczki, jajko z obiema mąkami, śmietaną, carry, i przyprawami, mieszamy na jednolitą masę ( jak na naleśniki tylko gęściejszą). Do masy wkładamy kurczaka dobrze obtaczamy, smażymy na oleju na rumiano.
Sos, żurawinę moczymy w gorącej wodzie ok. 15 min. Odlewamy wodę dodajemy majonez, musztardę, ucieramy blenderem na jednolity sos, doprawiamy solą pieprzem.
W każdy kawałek kurczaka wbijamy wykałaczkę z cebulką, kawałkiem papryki, ogórkiem. Podajemy z sosem.
Ja używam zazwyczaj żurawiny suszonej bo ma bardziej wyrazisty smak, chociaż kolor sosu nie jest zbyt czerwony. Czasem używam dżemu z żurawiny, wtedy bardziej będzie jedwabista konsystencja i kolor ale będzie rzadszy sos.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz