środa, 30 października 2013

Piersi kurczaka w sosie serowym.

Smaczne proste danie, nadające się na obiad lub gorącą przekąskę.


Składniki:
pierś z kurczaka 2 mniejsze
zioła prowansalskie
oliwa
1 łyżka masła
1 łyżka płatków migdałowych zrumienionych na suchej patelni
pół serka camembert (miękki) ok. 60 g
pół kostki rosołowej drobiowej
3 łyżki śmietanki kremówki

Pierś przekroić na połowę, oprószyć obficie przyprawami (ja moimi ulubionymi ziołami prowansalskimi) i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
lekko zrumienione podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.


Na sos: rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy podzielone na części kawałki sera, pokruszoną kostkę rosołową. Trzymamy na niewielkim ogniu.
Gdy ser się rozpuszcza dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy (jak za gęste możemy dodać trochę mleka)


Na talerz z zieleniną wykładamy porcje kurczaka, polewamy sosem, posypujemy zrumienionymi migdałami i smacznego.
W tym przypadku za zieleninę posłużyła surówka z pekinki ( bo sałata ze sklepu ma jakiś żelazny posmak).Posiekana pekinka, starte jabłko, marchew i cebula skropione sokiem z cytryny posypane pieprzem i solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz