piątek, 18 października 2013

Biała rolada z serkiem wiejskim.

Gdy uzbiera nam się trochę białek i nie mamy pomysłu co z nimi zrobić, proponuję taką roladę.


Składniki:
ciasto:
szklanka białek
szklanka cukru
szklanka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
masa:
500 g serka wiejskiego(ser twarogowy ziarnisty ze śmietanką)
galaretka owoce leśne
1 łyżka żelatyny
polewa czekoladowa

Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, ocet. Wylewamy na blaszkę (40/40) wyłożoną papierem do pieczenia.


Pieczemy 30 minut. Upieczoną zwijamy razem z papierem w roladę i zostawiamy do wystygnięcia.
Rozpuszczamy galaretkę z żelatyną w pół szklanki gorącej wody. Jak będzie letnia dodajemy do serka, mieszamy w miarę szybko bo z zimnym serkiem szybko tężeje.
Odwijamy naszą roladę i smarujemy masą, zwijamy delikatnie odrywając papier. 
Polewamy polewą czekoladową lub rozpuszczoną na parze czekoladą.

2 komentarze: