środa, 30 października 2013

Sadzone jajka w pomidorach.

Banalnie prosta przekąska, na śniadanko lub kolację.


Składniki:
4 równe, średniej wielkości pomidory
2 plastry szynki, polędwicy lub innej wędliny
2 plastry sera żółtego
4 jajka
ulubione przyprawy

Z pomidorów ściąć czubek z ogonkiem, ostrożnie wyłyżeczkować środki.
Można pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, wtedy przy jedzeniu jest mniej zabawy:)
Poukładać w naczyniu żaroodpornym.
Szynkę oraz ser pokroić w paseczki, poukładać w pomidorach, posypać ulubionymi przyprawami (sól, pieprz,czosnek granulowany, papryka ostra, zioła).



W każdego pomidora wbijać kolejno jajko. Piec w piekarniku 10-15 minut, by białko się ścięło, a żółtko było płynne.


2 komentarze:

  1. Coś z kuchni staropolskiej :)...Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki :) możliwe że z kuchni staropolskiej :) mnie natchnął mąż, jak robił sobie jajecznicę ze smażonymi pomidorami i boczkiem :)))

    OdpowiedzUsuń