Składniki:
4 równe, średniej wielkości pomidory
2 plastry szynki, polędwicy lub innej wędliny
2 plastry sera żółtego
4 jajka
ulubione przyprawy
Z pomidorów ściąć czubek z ogonkiem, ostrożnie wyłyżeczkować środki.
Można pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, wtedy przy jedzeniu jest mniej zabawy:)
Poukładać w naczyniu żaroodpornym.
Szynkę oraz ser pokroić w paseczki, poukładać w pomidorach, posypać ulubionymi przyprawami (sól, pieprz,czosnek granulowany, papryka ostra, zioła).
W każdego pomidora wbijać kolejno jajko. Piec w piekarniku 10-15 minut, by białko się ścięło, a żółtko było płynne.
Coś z kuchni staropolskiej :)...Pyszne :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) możliwe że z kuchni staropolskiej :) mnie natchnął mąż, jak robił sobie jajecznicę ze smażonymi pomidorami i boczkiem :)))
OdpowiedzUsuń