czwartek, 17 października 2013

Sernik na zimno z sheridanem.

Serniczek z mocną nutą likieru sheridan's nie za słodki, taki w sam raz.

Składniki:
biszkopt ciemny z 3 jajek:
3 jajka duże
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
beza kokosowa:
3 białka
3 łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
odrobina proszku do pieczenia
1 łyżka octu
3 łyżki wiórek kokosowych
masa:
1 kg sera z wiaderka
pół szklani cukru
pół szklanki mleka w proszku prawdziwego
2 łyżki żelatyny
3 kieliszki likieru sheridan's 
jeden zmieszany i po jednym jasnym i ciemnym (wlane w osobne kieliszki)

Na biszkopt ubić białka z cukrem, dodać żółtka mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Upiec biszkopt na dużej blaszce.
Na bezę ubić białka na sztywno z cukrem dodać mąkę, proszek, ocet i wiórki kokosowe, upiec na złoty kolor. 

Kieliszek zmieszanego sheridana dodać do zaparzonej kawy rozpuszczalnej ( z jednej łyżeczki, razem z likierem ma być ok. 1/3 szklanki)Nasączyć tym nasz ciemny biszkopt.
Do sera dodać cukier, mleko w proszku, rozpuszczoną wystudzoną żelatynę, wszystko dokładnie wymieszać. Naszą masę dzielimy na dwie połowy. 
Do jednej połowy dodaję kieliszek ciemnego sheridana ( rozpuszczam w nim łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, by nabrała masa ładnego koloru).
 Do drugiej części dodaje kieliszek białego sheridana.
Na biszkopt wykładam ciemną masę, na nią delikatnie masę białą, wierzch przykrywam bezą, wkładam do lodówki by się dobrze schłodziło. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz