środa, 16 października 2013

Ciasto z kleiku ryżowego i z bitą śmietaną

Ciasto z kleiku ryżowego i z bitą śmietaną.

Składniki:
ciasto:
paczka kleiku ryżowego
3 jajka 
1 kostka margaryny
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
6 łyżek wiórków kokosowych
masa:
 500 g śmietanki tortowej 36%
4 łyżki cukru pudru
 2 łyżki żelatyny
słoiczek konfitury wiśniowej
Składniki na ciasto czyli, kleik ryżowy, jajka, margaryna,proszek do pieczenia,cukier i wiórki kokosowe, razem dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części i każdą oddzielnie pieczemy, ja w tortownicy 30 centymetrowej, około 20 minut.



Na masę, moczymy żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody, jak napęcznieje uzupełniamy wrzątkiem do połowy szklanki i dobrze mieszamy. 
Jak przestygnie nam żelatyna, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, wlewamy cienkim strumieniem żelatynę ciągle ubijając (zostawić 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny). Wyłożyć połowę masy na jedną część ciasta, do drugiej połowy masy dodać konfiturę i 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny, wyłożyć na białą masę. Przykryć drugim plackiem. 

3 komentarze:

  1. super ciacho, muszę je wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, mega słodkie:) pozdrowionka Ewciu:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. to dobrze, przynajmniej starczy na dłużej :)))

    OdpowiedzUsuń