sobota, 19 października 2013

Domowy ketchup.

Pyszny domowy ketchup, zdrowy bo bez sztucznych konserwantów.


Składniki:
3 kg dojrzałych pomidorów
2 marchewki
1 pietruszka
1 duża cebula
1 mały seler
2 ząbki czosnku
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
50 ml octu
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej

Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, cebule pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę, seler, zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach, czosnek posiekać.


Wszystko razem gotować przez godzinę, mieszając by się nie przypaliło.
Gdy wszystko jest dobrze rozgotowane, odsączamy sok na sicie.
To co zostaje na sicie, rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez sito.
Mamy wtedy sok, który znowu gotujemy by zredukował swoją objętość.
Dodajemy do niego przetartą mieszankę.


Nasiona i skórki które zostały nam z przecieru wyrzucamy.
Gotujemy nadal przecier z sokiem, dodajemy, cukier, sól, pieprz, paprykę i ocet.
Cały czas mieszamy, gdy widzimy że ma odpowiednią konsystencje, nakładamy w słoiczki i pasteryzujemy ok. 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz