Składniki:
ciasto karpatkowe:
1 szklanka wody
pół kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
ciasto czekoladowe:
4 jajka
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
pół kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
pół litra mleka
budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
1 galaretka pomarańczowa
1 kostka margaryny
Na karpatkę, gotujemy szklankę wody z margaryną i szczyptą soli, wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy by nie było grudek a ciasto ładnie odchodziło od brzegów garnka.
Jak wystygnie dodajemy jajka, ucieramy na gładką masę. Dzielimy na dwie części, Pieczemy każdą w blaszce na rolady (40-40),najlepiej na papierze do pieczenia.
Ciasto czekoladowe, Ucieramy żółtka z margaryną i cukrem, dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, ucieramy, dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą pieczemy na takiej samej blaszce co karpatki.
Czekoladowe ciasto możemy naponczować herbatą owocową (cytrusową).
Masa, Gotujemy na mleku budyń z 2 łyżkami cukru, do gorącego wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy. Do wystudzonego dodajemy margarynę i ucieramy na gładko.
Robimy roladę,
Jedną karpatkę odwracamy by wierzch z falami był na dole, smarujemy jedno ciasto czekoladowe 1/4 kremu, kładziemy kremem do karpatki i znów smarujemy wierzch ciemnego ciasta 1/4 kremu( zrobiłam tak bo karpatka jest nierówna i dużo kremu wchodzi w nierówności a ciasto czekoladowe jest równe, więc można ładnie rozsmarować ).
To samo robimy z drugą karpatką i ciastem czekoladowym.
Możemy trochę poczekać by ciasta zmiękły od kremu i nam się ładnie zwinęły.
Zwijamy jedną roladę przykładamy do drugich ciast i nimi owijamy roladę, by powstała jedna wielka.
Trochę pracochłonne ale efekt i podzielność gwarantowane.
Świetnie się prezentuje - zabieram do ulubionych!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) tak, bardzo fajnie się prezentuje, w smaku nie jest za słodki ale i tak błyskawicznie znika :)))
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie - nazwa "pieniek" idealnie do niego pasuje :)
OdpowiedzUsuńdzięki Gin:)
OdpowiedzUsuńUpiekłam , podbiła podniebienia wszystkich i do tego jak pięknie się prezentuje. Oto efekt http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2014/06/rolada-karpatkowa-pieniek.html. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowała :) a wyszła piękna :)
Usuńpozdrowionka:)
Przydałyby się jeszcze informacje dotyczące czasu pieczenia placków i temperatury 😃
OdpowiedzUsuńSuper ciasto . Owszem pracochłonne ale za to bardzo ładne i smaczne. Ja zrobiłam z kremem ajerkoniakowym.
OdpowiedzUsuń