piątek, 18 października 2013

Torcik z gofrów.

Jak znudzą nam się zwyczajne gofry, możemy zrobić z nich torcik. Dzieci za nimi przepadają.


Składniki:
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki oleju
4 łyżki śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia

500 g śmietanki tortowej 36%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny

Ciasto na gofry, ubić pianę na sztywno, do żółtek dodać olej, śmietanę też ubić, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Dodać pianę , jak za gęste można dodać 2-3 łyżki wody gazowanej.
Upiec gofry. 


Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i przestudzić.
Śmietankę ubić z cukrem dodać letnią żelatynę, wymieszać, smarować gofry układając je jeden na drugim.
Wstawić do lodówki by masa dobrze zastygła. Podawać oproszone cukrem pudrem lub owocami, ja podałam z dżemem jagodowym.
Na samym początku były polane nitkami karmelowymi, niestety przed zrobieniem zdjęcia zostały skradzione przez moje córki, zostały same kropelki. 

2 komentarze:

  1. dzięki, najbardziej cieszą się dzieciaczki, bo mają swój szybki torcik:)))

    OdpowiedzUsuń