Składniki:
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki oleju
4 łyżki śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia
500 g śmietanki tortowej 36%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
Ciasto na gofry, ubić pianę na sztywno, do żółtek dodać olej, śmietanę też ubić, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Dodać pianę , jak za gęste można dodać 2-3 łyżki wody gazowanej.
Upiec gofry.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i przestudzić.
Śmietankę ubić z cukrem dodać letnią żelatynę, wymieszać, smarować gofry układając je jeden na drugim.
Wstawić do lodówki by masa dobrze zastygła. Podawać oproszone cukrem pudrem lub owocami, ja podałam z dżemem jagodowym.
Na samym początku były polane nitkami karmelowymi, niestety przed zrobieniem zdjęcia zostały skradzione przez moje córki, zostały same kropelki.
o! super pomysł!
OdpowiedzUsuńdzięki, najbardziej cieszą się dzieciaczki, bo mają swój szybki torcik:)))
OdpowiedzUsuń