piątek, 18 października 2013

Ciasto z roladą.

Ciasto z roladą.

Składniki:
biszkopt:
7 jajek
10 łyżek cukru
12 łyżek mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
3/4 litra mleka
pół szklanki cukru
2 galaretki żółte (u mnie cytrynowa i ananasowa)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kostka margaryny
dodatkowo dżem porzeczkowy, 1 galaretka porzeczkowa

Na biszkopt, ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, pieczemy biszkopt na dużej blaszce.
Wierzch biszkoptu (jak się upiecze i wystygnie trochę), odcinamy na grubość 1 centymetra. Smarujemy dżemem porzeczkowym, zawijamy w roladę i kroimy w centymetrowe paski.
 Robimy krem.
 Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem, do trzeciej wsypujemy budyń, mąkę ziemniaczaną, gotujemy budyń.
do gorącego dodajemy 2 galaretki żółte, dobrze mieszamy by się rozpuściły w budyniu. Zostawiamy do wystudzenia. Ucieramy z kostką margaryny na gładką masę.
Utartą masę wykładamy na biszkopt, układamy na niej nasze roladki.


Polewamy wierzch tężejącą galaretką porzeczkową( rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu), możemy dodać dwie wtedy ciasto będzie wyższe.


2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł, wygląda naprawdę niecodziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest to jedno z prostych ciast, można zmieniać dżemy i kolory galaretek i za każdym razem mamy coś innego, pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń