niedziela, 13 października 2013

Ciasto kakaowo-kawowe.

Ciasto kakaowo-kawowe.

Składniki:
biszkopt kakaowy:
4 jajka
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
7 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

biszkopt kawowy:
4 jajka
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
7 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
margaryna
1 szklanka kawy cappuccino czekoladowej w proszku

Biszkopt kakaowy. Ubić na sztywno białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.Wymieszać i upiec biszkopt w dużej blaszce. Jak przestygnie przekroić na pół.
Biszkopt kawowy. Ubić białka na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę,proszek do pieczenia i kawę rozpuszczalną. Wymieszać i upiec biszkopt w dużej blaszce, jak przestygnie przekroić na pół.
Masa. Do jednej szklanki mleka wsypać obie mąki, cukry. Dwie szklanki mleka zagotować, wlać mieszankę budyniową i ugotować budyń. 
Jak przestygnie utrzeć z margaryną. pod koniec ucierania wsypać szklankę kawy cappuccino w proszku i dobrze utrzeć. 
Biszkopty posmarować masą i udekorować polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz