Składniki:
szklanka mąki pszennej
szklanka cukru
szklanka kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
śliwki węgierki
pół kostki margaryny
cukier waniliowy
Wymieszać mąkę, cukier,cukier waniliowy, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia.
Śliwki wypestkować.
W kwadratową blaszkę (25x25 cm) wsypać szklankę naszej suchej mieszanki, poukładać śliwki.
Na to znowu szklankę mieszanki, potem śliwki, na koniec ostatnią szklankę mieszanki.
Na wierzch zetrzeć margarynę.
Piec około godziny w 180 stopniach, aż wierzch będzie rumiany.
Fajny pomysł :) Z jabłkami jadłam i była całkiem smaczna, ale ze śliwkami też się dobrze prezentuje :)
OdpowiedzUsuńA ze śliwkam dopiero dobra pycha
Usuńtak fajny, myślałam że będę oryginalna jak zrobię takie ciasto, ale jak upiekłam to zaczęłam szukać w sieci, a tam już kilka takich jest :)))
OdpowiedzUsuńrobię podobne z jabłkami. Genialnie proste i smaczne. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę sypaną, taka prosta a taka smaczna.
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję Pani przepis. Proponuję zamienić margarynę na masło, zdecydowanie lepszy smak.
Dziękuję :)
UsuńWiem że wszystkie ciasta do których dodajemy masło lepiej smakują, ale czasem jest tak że akurat jak nam coś przyjdzie do głowy to musimy robić z tego co mamy.
Its like you read my mind! You seem too know a lot about this,
OdpowiedzUsuńlike you wrote the book in it or something. I think that you cold do with a
few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is great blog.
A fantastic read. I'll definitely be back.
Hello, thank you for the comment.
Usuń