piątek, 18 października 2013

Pasiaste ciasto.

Bardzo proste ciasto, biszkopt plus masa.

Składniki:
biszkopt jasny:
3 jajka
6 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
biszkopt ciemny:
3 jajka
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
pół szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 szklanki mleka w proszku
margaryna
kostka białego sera

Przygotować biały biszkopt, białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
 Tak samo przygotować ciemny biszkopt.
Na dużą blaszkę wykładać po łyżce ciasto białe, potem ciemne obok siebie( ciężko powiedzieć po ile ciasta dokładnie na każdy pasek, zaczęłam od łyżki na krótkie, potem po więcej a jak zostało to dołożyłam) 


Piekłam ok. 30 min. do suchego patyczka, po wystudzeniu przekroiłam na pół.


Robimy masę, zagotować pół szklanki mleka z cukrami i wystudzić.
Utrzeć margarynę z kostką sera ( ja dałam tłusty), dodać wystudzone mleko z cukrem. Ucierać delikatnie, wsypać 2 szklanki mleka w proszku, utrzeć na gładko. Chociaż są grudki sera ale to wcale nie przeszkadza bo fajnie smakuje.
Posmarować połowę biszkoptu przykryć drugą połową i smacznego.

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Witam, blaszka taka prostokątna standardowa ok. 23 na 37 cm.

      Usuń
  2. Bardzo dobre ciasto i przepis. Warto zrobić. Chociaż to sam tłuszcz, smak niesamowity. Masa jest przepyszna, a ciasto postoi kilka dni w lodówce. Wpisałam na 1 miejsce na liście moich ulubionych ciast. Pycha.

    OdpowiedzUsuń