środa, 16 października 2013

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną.

Każdy chociaż raz, kto musi kogoś albo siebie wykarmić sięga po klasykę, czyli pierogi z mięsem i kapustą kiszoną.

Składniki: 
farsz:
kapusta kiszona 40 dag 
łopatka wieprzowa 50 dag
2 cebule
1 jajko
czosnek granulowany pół łyżeczki
majeranek pół łyżeczki
przyprawy, pieprz, sól
ciasto: 
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
szklanka wody
sól

Kapustę kiszoną gotujemy by była miękka, jak wystygnie wyciskamy z soku. Dzielimy na połowę ,jedną przepuszczamy przez maszynkę, drugą możemy lekko pokroić nożem. Mięso gotujemy z kostką rosołową jak wystygnie mielimy na maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rumiano.


Zmielone mięso, kapustę zmieloną i pokrojoną mieszamy. Dodajemy cebulkę, jajko, czosnek granulowany, majeranek, przyprawy i mieszamy.
 Do mąki dodajemy jajko, sól, wodę wyrabiamy sprężyste ciasto( w zależności jakie wychodzi to dodajemy mąkę jak rzadkie, wodę jak gęste)
Ja dzielę ciasto i farsz na połowę. Z ciasta robię kulki wielkości orzecha włoskiego, potem je wałkuje, nakładam farsz, sklejam pierogi. 
Wstawiam wodę lekko osoloną i gotuję pierogi.


To samo robię z drugą połową ciasta i farszu. Nic mi się nie marnuje, bo jak zostaje farszu to rozkładam na placki, a jak placków to mniej farszu kładę.
 Ugotowane polewam cebulką smażoną z boczkiem

2 komentarze: