Składniki:
farsz:
kapusta kiszona 40 dag
łopatka wieprzowa 50 dag
2 cebule
1 jajko
czosnek granulowany pół łyżeczki
majeranek pół łyżeczki
przyprawy, pieprz, sól
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
szklanka wody
sól
Kapustę kiszoną gotujemy by była miękka, jak wystygnie wyciskamy z soku. Dzielimy na połowę ,jedną przepuszczamy przez maszynkę, drugą możemy lekko pokroić nożem. Mięso gotujemy z kostką rosołową jak wystygnie mielimy na maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rumiano.
Zmielone mięso, kapustę zmieloną i pokrojoną mieszamy. Dodajemy cebulkę, jajko, czosnek granulowany, majeranek, przyprawy i mieszamy.
Do mąki dodajemy jajko, sól, wodę wyrabiamy sprężyste ciasto( w zależności jakie wychodzi to dodajemy mąkę jak rzadkie, wodę jak gęste)
Ja dzielę ciasto i farsz na połowę. Z ciasta robię kulki wielkości orzecha włoskiego, potem je wałkuje, nakładam farsz, sklejam pierogi.
Wstawiam wodę lekko osoloną i gotuję pierogi.
To samo robię z drugą połową ciasta i farszu. Nic mi się nie marnuje, bo jak zostaje farszu to rozkładam na placki, a jak placków to mniej farszu kładę.
Ugotowane polewam cebulką smażoną z boczkiem
nie tylko pyszne, ale i prześliczne ! :)
OdpowiedzUsuńoj pyszne:) robię znowu w sobotę:)))
OdpowiedzUsuń