niedziela, 13 października 2013

Zawjiańce amoniakowe.

Zawijańce amoniakowe.
wykonanie tak jak na tej stronie . Wyjątkowe w smaku i kształcie, jedyne takie :)   przepis z blogu "Gotowanie i wypieki z Pasją" 3,5 szklanki mąki pszennej...


Składniki:
pół kilograma mąki pszennej
1 łyżka amoniaku
5 dag cukru pudru
5 dag masła
2 żółtka
1 całe jajko
śmietany do wyrobienia ciasta
marmolada różana, dżem porzeczkowy lub inny ulubiony dosyć gęsty
lukier cytrynowy





Wszystkie składniki zagnieść dodając śmietany, by ciasto było sprężyste.
Podzielić na 8 kawałków.
Cztery części rozwałkować na okrągłe placki. Każdy posmarować marmoladą, poukładać jeden na drugim. To samo zrobić z następnymi czterema plackami................. 

Dokładny opis kolejnych etapów znajdziecie w linku z bloga "z cukrem pudrem"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz