środa, 9 października 2013

Zefiryna.

Zefiryna.

Składniki:
mąka pszenna 25 dag
cukier puder 15 dag
masło 15 dag
żółtka 2 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
dodatki: 
jabłka 10 sztuk
mleko 1 litr
budynie waniliowe duże bez cukru 2 sztuki 
cukier 4 łyżki
powidła śliwkowe słoiczek
śmietana tortowa 36 % pół litra
3-4 łyżki cukru pudru
żelatyna 3 łyżeczki

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Na cieście rozsmarować powidła śliwkowe.
Jabłka obrać przekroić na ósemki układać na cieście.
Z mleka , cukru i budyniów ugotować budyń i jeszcze ciepły wyłożyć na ciasto. Piec ponad godzinę, u mnie trwało to 70 minut.
Jak nasze ciasto jest upieczone, czekamy by dobrze wystygło i robimy masę.
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. śmietanę ubić dodawać po trochu cukier puder, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę.
Rozsmarować naszą bitą śmietanę na upieczone zimne ciasto. Można polać polewą czekoladową .

1 komentarz: