wtorek, 29 października 2013

Biszkopciki kukurydziane.

Smaczny deserek, dekorowany i skonsumowany przez córcie w nagrodę za zjedzony obiadek.


Składniki:
2 jajka
2 łyżki cukru
4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
bita śmietana
owoce do dekoracji

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem.
Dodać utarte żółtka oraz mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać, wylać na cztery placuszki.


Piec około 15-20 minut na złoty kolor w 170 stopniach.


Dekorować według własnych upodobań.
U nas pół szklanki śmietanki 36% ubitej z 1 łyżką cukru pudru, banany i winogrona.
Dla takiej motywacji to nawet nie było marudzenia przy obiedzie, bardzo szybko znikł:)

3 komentarze: