Składniki:
ciasto kruche:
2 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
100 g margaryny lub masła
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
odrobina proszku do pieczenia
budyń wiśniowy:
budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
szklanka soku wiśniowego
szklanka konfitury wiśniowej
pół szklanki mleka
beza:
2 białka
2 łyżki cukru
Zagniatamy ciasto kruche z podanych składników,wkładamy do lodówki by trochę odpoczęło.
Nasze ciasto wykładamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą foremkę, nakłuwamy widelcem, pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut.
W między czasie gotujemy szklankę soku z wiśni, dodajemy konfiturę. W pól szklance mleka mieszamy budyń, wlewamy do gotującego się soku z konfiturą, dobrze mieszamy.
Jeszcze ciepły wlewamy na upieczone ciasto.
Jak wystygnie można udekorować bitą śmietaną, gdy nie preferujemy piany z białek.
Akurat ja zrobiłam z pianą.
Dwa białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, wyłożyć na ciepły budyń, zapiec by pianka się zarumieniła (około 10 minut).
Słodko-kwaśna, uwielbiam takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńcudności !
OdpowiedzUsuńdzięki kochane :)))
OdpowiedzUsuń