Składniki:
jajka 8 sztuk
cukier 16 łyżek
mąka pszenna 16 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
barwnik niebieski na czubek łyżeczki
barwnik czerwony na czubek łyżeczki
Masa:
śmietanka tortowa 36% 400 g
cukier puder 1 szklanka
serek mascarpone 250 g
żelatyna 2 łyżki
polewa gotowa różowa
Z 4 jajek, 8 łyżek mąki, 8 łyżek cukru oraz 1 łyżeczki proszku do pieczenia i barwnika niebieskiego zrobić biszkopt. Upiec na średniej tortownicy (26 centymetrowej). Po wystudzeniu przekroić na pół.
Z pozostałych składników należy upiec biszkopt czerwony, również go przekroić.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić i powoli dodać do naszej masy.
Przekładać nasze biszkopty masą i udekorować polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz