wtorek, 29 października 2013

Kluski z parzonego ciasta z sosem karmelowym.

Pyszny deser.

Składniki:
ciasto:
100 g mąki pszennej
100 g masła
3 małe jajka
pół szklanki wody
szczypta soli
sos:
3 łyżki cukru
1 szklanka słodkiej śmietanki 36%
dla dorosłych opcjonalnie łyżka brandy lub sherry

Ciasto parzone:
Zagotować wodę z masłem, wsypać powoli mąkę cały czas ucierając by nie było grudek, ostudzić.
Do przestudzonego, wbijać jajka, dodać szczyptę soli, dokładnie utrzeć ciasto, odstawić w chłodne miejsce by odpoczęło.



Na suchej patelni z karmelizować cukier na jasno złoty kolor.


Powoli dodać śmietankę (oraz brandy jak dla dorosłych). Gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji sosu. Czasami z cukru jak dodajemy śmietankę robi się lizak, musimy ciągle mieszać by się rozpuścił.


Z ciasta nakładać łyżeczką maleńkie kluseczki na osolony wrzątek, przykryć i na dość dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, a gdy wypłyną na wierzch wyjmować łyżką cedzakową, podawać natychmiast jako dodatek do zup lub pieczonych mięs.

W tym przypadku ja szprycą cukierniczą wyciskałam 10 centymetrowe kluchy, prosto do wrzątku.
Gdy mamy gotowe kluchy polewamy je sosem i podajemy.
sos może nam służyć jako dodatek do pieczonych jabłek, gruszek, lub naleśników.



I takim sposobem możemy mieć kluseczki na przykład do rosołku i do deseru.

4 komentarze:

  1. Kształtem przypomniają churros ;) Fajny deserek!

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki:) churros nigdy nie robiłam:( a te kluseczki wyszły spontanicznie, najpierw zrobiłam rosołek a jak się okazało nie miałam klusków do niego, a nie chciało mi się jechać na zakupy, zrobiłam kluseczki z ciasta parzonego i przy okazji deserek:)))

    OdpowiedzUsuń